Županijska komora Varaždin S UČENICIMA I PREDAVAČIMA STRUKOVNIH ŠKOLA IZ VARAŽDINA na manifestaciji WORLDSKILLS CROATIA 2019

26.–28. ožujka 2019. Zagreb

ŽK Varaždin je sudjelovala u predstavljanju projekta Learning by Doing za trajanja Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. (26. - 28. ožujka), najvećeg strukovnog natjecanja u ovom dijelu Europe održanog u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu.

U organizaciji ŽK Varaždin natjecanje je 28. ožujka 2019. godine posebnim autobusom posjetila grupa od 40-tak učenika i 4 predavača stručnih predmeta iz srednjih strukovnih škola u Varaždinu (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin i Gospodarska škola Varaždin).

Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se je u više od 40 strukovnih disciplina u kojima su prezentirali stručne kompetencije te demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Discipline su obuhvatile atraktivan spektar od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih CAD i CAM tehnologija, te interdisciplinarnih, poput robotike i mehatronike.

Jedna od glavnih svrha natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom državnom natjecanju WorldSkills Croatia učenici dobivaju priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama.

U brojne discipline bili su uključeni poslodavci koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Osim spomenute poveznice sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnog sustava, sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj - osiguranje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine mogućim budućim poslodavcima.

Također, samo natjecanje je popraćeno brojnim aktivnostima poput "Isprobaj vještinu" gdje učenici mogu isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikog broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.

Manifestaciju koja se odvijala u šest paviljona na prostoru od 15.000 m2 posjetilo je više od 15.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Osim predstavljanja projekta Learning by Doing ŽK Varaždin je tom prilikom održala i sastanke s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - Uprave za poduzetništvo i obrt, te predstavnicima ASOO-a (Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih).



Video WorldSkills Croatia 2019

Detalji o natjecanju objavljeni na web stranici: WorldSkills Croatia



Natrag na blog