WORLDSKILLS CROATIA - DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA

26.–28. ožujka 2019. Zagreb

Od 26. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu održat će se Worldskills Croatia – državno natjecanje učenika strukovnih škola, najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Oko 300 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 30 strukovnih disciplina u kojima će prezentirati stručne kompetencije te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.

Discipline će obuhvatiti atraktivan spektar od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i pekarstvo sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina robotike i mehatronike.

U četiri paviljona, na prostoru od 9.000 m2 tijekom dva dana natjecanja očekuje se više od 15.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Ovo natjecanje predstavlja vrhunac reforme strukovnih natjecanja u Republici Hrvatskoj koju provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u strukovnim vještinama (Euroskills i Worldskills) te sličnim događanjima u drugim zemljama.Namjera organizatora je u svaku disciplinu uključiti jednog ili više poslodavca koji u svojoj djelatnosti koristi tehnologiju te proizvodi ili pruža usluge povezane s tom disciplinom te zapošljava učenike koji su završili srodne strukovne škole.

Osim već spomenute poveznice sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnog sustava, sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj - osiguranje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali na natjecanjima te demonstrirali svoje vještine mogućim budućim poslodavcima.

Prilika je to za podršku strukovnom obrazovanju i učenicima strukovnih škola kao budućim stručnjacima i potencijalnim zaposlenicima, ali i za predstavljanje tvrtki, proizvoda i usluga velikom broju posjetitelja te umrežavanje s brojnim partnerima.

Za više informacija o događaju Worldskills Croatia – državno natjecanje učenika strukovnih škola i novom modelu natjecanja učenika strukovnih škola, kao i sudjelovanju hrvatskih predstavnika na međunarodnim EuroSkills i WorldSkills natjecanjima posjetite internet stranicu WorldSkills CroatiaNatrag na blog