Euroskills natjecanja

EuroSkills je međunarodno natjecanje u vještinama koje se održava svake dvije godine u organizaciji zemalja članica WorldSkills Europe.

EuroSkills predstavljaju promociju zanimanja s naglaskom na stručnu izvedbu stotina talentiranih mladih ljudi odabranih kroz natjecanja u svojim zemljama. Tijekom EuroSkills natjecanja, zemlje članice, međunarodni partneri u gospodarstvu, nacionalne agencije te obrazovne institucije zajedno promoviraju izvrsnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi. Partnerstvo između učenika, državnih i privatnih institucija te civilnog društva i organizacija jedinstveno je u Europi. Koncept EuroSkills natjecanja pokrenut je od strane Skills Netherlands tijekom WorldSkills 2005 natjecanja u Helsinkiju. Prvo EuroSkills natjecanje održalo se u rujnu 2008. u Roterdamu u Nizozemskoj, a natjecanja se održavaju u šest strukovnih kategorija:
• Informacijska i komunikacijska tehnologija
• Proizvodnja i inženjerska tehnologija
• Građevinarstvo i tehnologija gradnje
• Prijevoz i logistika
• Društvene i osobne usluge
• Kreativna umjetnost i moda

Hrvatska Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), u kolovozu 2012. godine postala je punopravna članica WorldSkills Europe i otad redovito šalje svoje predstavnike na ovo respektabilno međunarodno natjecanje mladih stručnjaka promovirajući hrvatsku izvrstnost u strukovnom obrazovanju.

Ovogodišnji domaćin Euroskillsa je Mađarska koja će u svojem glavnom gradu Budimpešti prirediti doček stotinama mladih stručnjaka i tisućama posjetitelja koji će kroz tri dana natjecanja moći uživati i u popratnim aktivnostima – izložbama, predavanjima i drugim stručnim događanjima.

Više na linku Euroskills 2018Dosad održana natjecanja:
EuroSkills 2008 – Rotterdam
Nizozemska EuroSkills 2010 – Lisabon, Portugal
EuroSkills 2012 – Spa-Francorchamps, Belgija
EuroSkills 2014 – Lille, Francuska
EuroSkills 2016 – Göteborg, Švedska
Euroskills

Natrag na blog